31. jul, 2021

"Rapportage " Natuurlijke bestrijding processierupsen.

Na het plaatsen van een honderdtal nestkastjes, in opdracht van de groenvoorziening van de Gemeente in de Schietbaanse bossen aan de Dijkstraat in Asten, ben ik als Ornitholoog in het voorjaar op 22 maart 2021 gestart met een  wetenschappelijk onderzoek naar de resultaten. Bij aankomst in het bos was volop zang van veel vogeltjes hoorbaar. Dat is meestal een voorbode van een gunstig broedseizoen.

Het resultaat van het afgelopen broedseizoen in de maand en april en mei 2021.

Van de 100 geplaatste nestkastjes waren er 77 bezet. Dat is voor het eerste jaar een hoge score.

Uitgaande van 77 broedparen met 154 oudervogels plus 635 jongen die zijn uitgevlogen, hebben in totaal 789 vogels ongeveer een maand gebruik gemaakt van de 100 nestkastjes. Dit is vanaf de eerste eileg datum, tot dat de jongen zijn uitgevlogen.

Als je weet dat ieder 'gezinnetje'dagelijks zo'n 600 insecten verslindt, zijn de jongen in de kastjes en beide ouders in totaal goed voor iedere dag een maaltijd van zo'n 60.000 insecten uit de omgeving. Er van uitgaande dat ongeveer 80% hiervan bestaat uit rupsen, is dit 48.000 rupsen per dag. Dit weer berekend over de 77 broedparen met in totaal 635 jongen die gemiddeld 20 dagen  in de nestkastjes verblijven is dit 240.000 rupsen per dag x 20 dagen  en kom je in totaal op een massa van 4.800.000 (viermiljoen achthonderd duizend bestreden rupsen) die door de vogels werden opgeruimd.

En dit is alleen nog maar tijdens het eerste broed in de Schietbaanse bossen in de gemeente Asten.

Eerder al werden er in de buurtgemeenten zoals Helmond, Heeze-Sterksel en Someren-Lierop soortgelijke projecten gedraaid. In 2020 werden op het Achterbroek in Lierop door buurtbewoners Theo Jeukens en Piet van der Zanden met succes 180 nestkastjes voor verschillende vogelsoorten geplaatst. Die waren in het broedseizoen van 2020 voor zeventig procent bewoond door broedende vogels. Dit jaar waren deze 180 nestkastjes goed voor een bezetting van 74%.

Na het broedseizoen zijn vogels afhankelijk van de voorraad insecten die voor handen is. Vogels moeten eten en kunnen niet zomaar als de mens naar de supermarkt of frietkraam om  eten te halen. In het bos zijn niet alleen de vogels die in de kastjes broeden die van insecten en rupsen moeten leven en hun jongen moeten voederen. Ook andere vogels die een vrijstaand nest maken, dieren en reptielen zijn van insecten afhankelijk om te overleven. Je kunt niet van uit een bureaustoel en een computer de natuur regelen, en als het beter uitkomt naar de gifspuit grijpen om rupsen en insecten te verdelgen insecten zijn een onmisbaar onderdeel van het totale ecosysteem. Als het totale ecosysteem in evenwicht blijft lost de natuur de  problemen met de processierups van zelf weer op.

Als wij! alle burgers van Nederland ons blijven inspannen om meer nestkastjes te plaatsen en zo de vogels een kans te bieden, gaan wij en de vogels de strijd tegen de processierups winnen. Veel gemeenten o.a. Son en Breugel, Best en Reusel-de Mierden hebben mezekasten in de strijd geworpen. De stad Eindhoven wil geleidelijk aan overstappen op een natuurvriendelijkke aanpak. Ook de provincie Noord-Brabant maakte al bekend via de media dat ze in 2022 stoppen met de inzet van het omstrede biologisch bestrijdings middel Xentari.

Vogelbescherming NB; adviseert geen Xentari te gebruiken. Het middel doodt rupsen van alle vlinders, niet alleen de processierups. En alles wat met Xentarium behandelde insecten eet word ziek en of sterft. Voor particulieren is het bij wet verbode om het middel Xentari te gebruiken.

Giftige rupsen

Ingenieur/bioloog Arnold van Vliet van de Universiteit in Wageningen, (WUR) en het kenniscentrum Eikenprocessierups geven dat ook aan. Aan Xentari gaan alle rupsensoorten dood. Je kunt dan onmogelijk stellen dat het een onschadelijk, biologish middel is dat geen kwaad kan voor het millieu.

© Ornitholoog - auteur Theo van de Mortel.

kies een foto

Kijk uw eerdere blogteksten door of redigeer ze.

Wijzig tekst

31. jul, 2021

0

0

Trebuchet

12px

4. Eerdere blogteksten

Meest recente reacties

23.10 | 14:33

67F38I6MCCBX www.yandex.ru

15.02 | 11:04

Beste Theo,
Mijn tel.nr. 0493 495421

groeten, Rian

30.01 | 10:23

Hallo Rian, graag je e-maeladres of tel, nummer.

28.01 | 15:30

Beste Theo, naar aanleiding van het artikel over Xentari zou ik graag contact met je opnemen.